Jdi na obsah Jdi na menu

Pomník Edmunda Böhma

Při poznávání Beskyd je možné nalézt množství různých pomníčků. Některé z nich jsou známější a nacházejí se na frekventovaných místech, jiné jsou méně známé a člověk na ně častokrát narazí prakticky náhodou. To byl i případ pomníčku Edmunda Böhma, situovaného blízko lesní cesty pod horou Kněhyně. Místo jsem objevila zcela neplánovaně, při projížďce na kole. Kdo byl Edmund Böhm? Hajný, který byl v roce 1923 zabit pytlákem. Záznam v čeladenské kronice k této události uvádí následující:

„18.10. postřelen byl pytláky v Kněhyni zdejší arcibiskupský lesmistr Ed. Böhm, který svému zranění podlehl v ostravské nemocnici dne 10.11. Jako podezřelý z činu zatčen Káňa z Trojanovic a týž také porotou v Novém Jičíně odsouzen k trestu smrti provazem."

 

Pomník zavražděného hajného

Pomník je situován mimo turistické trasy, ale to není překážkou jeho návštěvy. Za předpokladu, že se budete nacházet někde v oblasti Kněhyně a Stolových hor, doporučila bych trasu z rozcestí Malá Stolová po neznačené lesní cestě (vhodné pro kolo) směrem na Podolánky. Právě na této cestě, zhruba v její půlce, najdete Böhmův pomník. Možná je i opačná varianta z Podolánek, možností je několik. Více určitě napoví odkaz na mapy, kde je dané místo označeno křížkem.

Fotografie: ZDE

PS: omluvte sníženou kvalitu fotek, neměla jsem u sebe foťák, takže jsou fotky z mobilu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Miroslav - Káňa

11. 12. 2020 8:56

Každopádně za první republiky žádný Káňa popraven nebyl, takže pokud za svůj čin byl doopravdy odsouzen k trestu smrti, musel dostat od Masaryka milost...