Jdi na obsah Jdi na menu

Včera a dnes: Skalíkova louka

Skalička je další mé srdcové místo v Beskydech. Nejsou tady davy turistů, je zde pěkná projížďka na kole a když se v zimě na kole nedá, tak je to pěkná, nenáročná procházka. A ta chata postavená v roce 1930 s bazénem je prostě úžasná. Poprvé jsem zde byla, když mi bylo asi 8 let. Z této návštěvy si pamatuju jediné - bazén. Ani nevím jestli jsme byli uvnitř, nicméně ten chátrající a rozpadající se bazén, byl můj největší zážitek. Pak jsem chatu navštívila roku 2012. Ještě bylo otevřeno, ovšem uvnitř byl docela solidní bordel. Blíže si o tom můžete přečíst ZDE. O 2 roky později tj. 2014 už Skalíkova louka byla zavřená. Zpočátku jsem byla příjemně překvapená, že zde probíhá rekonstrukce. Jenže po pár dalších návštěvách mi začalo být divné, že je chata pořád ve stejném stavu. Nic se nezměnilo s ničím se nepohlo. Chata se rozjebala (s prominutím) a ponechala se svému osudu.

Dále jsem toto místo navštívila 28.11.2015. A dojmy nejsou příliš pozitivní. Skalička pořád chátrá. Fotografie z mé návštěvy můžete vidět ZDE, nutno podotknout, že jsou to  smutné fotky.

 Ukázka razítka (na hodně pohlednicích Skaličky bývá razítko z Radhoště)


 

Nejaktuálnější fotky z 1.5.2017 a 1.5.2018 můžete shlédnout ZDE a ZDE. Vše při starém, nic se nepohlo kupředu. Vlastně něco možná jo. Někdo tady byl zavřít okna a zabezpečit vchody. Majitelka chaty (pakliže někdo takový opravdu existuje) působí po bližším hledání dojmem nastrčeného bílého koně resp. bílé klisny, dle toho v kolika firmách (převážně už neexistujících) po celé ČR figuruje jako jednatelka, akcionářka, či členka dozorčí rady. Něco tady zkrátka smrdí a bohužel se zdá, že Skalička to schytala.

Aktualizace červen 2017: v katastru nemovitostí změna z exekučního příkazu na zástavní právo smluvní.

Aktualizace říjen 2017: chata je na prodej přes realitní kancelář ExpoReality s.r.o., za cenu 7 350 000 Kč.

Aktualizace červen 2018: chata je znovu na prodej přes realitní kancelář ExpoReality s.r.o., za cenu 7 300 000 Kč.

Aktualizace duben 2019: chata je na prodej přes realitní kancelář ExpoReality s.r.o., za cenu 11 390 000 Kč (?! za 7 mil. to nikdo nechce, tak to dám za 11 mil. - pochopitelně těch 5 let, co je chata chata opuštěná a ve fázi nedokončené rekonstrukce nemovitost jistě nabyla na hodnotě)

Aktualizace září 2019 - chata nabízena přes novou realitku „Reality Kocourek“. Cena už raději není ani zveřejněna, resp. uvedeno obligátní „Info o ceně u RK“.

Aktualizace září 2023 - v květnu 2023 chatu koupila firma z Prahy

Doby, kdy byla Skalička v provozu si můžete prohlédnout níže:

Léto: 

Zima: 

Ještě jedno historické a ne moc časté foto - pohled z okna chaty na ještě fungující koupaliště a protější chaloupky: 

Ukázka dobové reklamy Jaroslava Krejčího, nájemce chat na Pustevnách a Skalíkově louce. Konkrétně Skalíkova louka disponovala: „restaurací, 10 pokoji, slunečními lázněmi, sprchami, tennisovým a wolleybalovým dvorcem, zahradou a skleníky. Od Pusteven 20 minut krásnou lesní procházkou.“

Další historické fotografie Skaličky naleznete níže:

 

Náhledy fotografií ze složky Skalíkova louka

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Maru - smutné

29. 9. 2023 16:35

Dnes jsme šli s manželem okolo a nedalo nám to chatu obhlídnout.
Je smutné ,že tak krásná chata dospěla k takovému zuboženému stavu.
Tak doufejme , že noví majitelé ji dají do kupy.
Jsem v údivu z fotek jak chata bývala krásná i okolí.

beskydskevzpominky.cz - Re: smutné

30. 9. 2023 20:26

Není to tak dávno, kdy jsem četla, že se chata prý už nedá zachránit. A nový majitel je zase firma z Prahy. Já Vám nevím, ale asi jsem už ztratila naději, že někdo Skaličku zachrání. Ale kéž bych se pletla.

Ivan Reinoha - Skalička

29. 8. 2015 16:48

Již delší dobu se chystám na Skaličku,kde jsem jezdil s rodiči v létě i v zimě a to v letech 50-60,mám mnoho fotek i osmičku film,prostě po55 letech bych se tam rád podíval,ale to co slyším a vidím co se tam,,děje"je mi to líto.!! dříve to memělo chybu. Mám dokonce i foto s původ.majitelem a číšníkem Evženem a j. To se nenajde nikdo že by to tam dal do pořádku???

eileen - Re: Skalička

31. 8. 2015 14:57

Dobrý den,
tak snaha asi byla, ale ve výsledku to bylo spíš na škodu. Nic se neudělalo, jen se vše rozkopalo, vytrhaly se podlahy, dřevěné obložení a ponechalo se to svému osudu (což je u nás asi typické - např. chata Ondřejník má momentálně stejný osud).
Co jsem viděla fotky ze srpna tohoto roku, tak už se na Skaličce začíná asi i rabovat. Každopádně současný stav chaty je opravdu hodně špatný. Zachránit bychom ji chtěli asi všichni, bohužel vzhledem ke stavu v jakém je, to nevidím moc optimisticky.

Lucka - Re: Re: Skalička

13. 7. 2017 15:53

a co takhle zalozit charitativni 'sbirku'???

Beno Blachut - Re: Skalička

16. 5. 2023 17:37

Dobrý den,
i já jsem v té době o které píšete trávil s rodiči na Skaličce prázdniny .
Jaká je možnost vidět film o které píšete. ?
S pozdravem.
Beno Blachut , hecht.beno@seznam.cz

Manželé Kudlíkovi - Koupě

17. 8. 2022 23:56

Kdyby někdy v blízké budoucnosti nastala změna a paní majitelka uvažovala prodeji za rozumnou cenu (odpovídající stavu) a tak když souhra náhod dá, tak Skalíkovu louku odkoupíme a znovu postavíme. Kontakt: ogimei@gmail.com (pro všechny případy)

Kristule - Re: Koupě

30. 8. 2022 14:25

Kéž by Vám to vyšlo, takových lidí co by do toho šlo je málo. Ale Skalička by si to zasloužila :)

Šárka - Smutno II

4. 8. 2022 20:37

uběhlo pár let, asi 20 a já tahala sveho budoucího manžela po všech lokacich, kde jsem trávila prázdniny jako holka. A tak jsme vyrazili i na Skalíkovu louku. Na tyden. Kuchyně špatná nebyla, ubytování bylo tristní. To,co v 80.letech bylo nové, moderní a pro me Wow, se přeneslo do roku 2002 a podle.toho to tak působilo. Umyvarna připomínala víc plynovou komoru než místo pro očistu těla. Divím se, že se se mnou muž nerozesel a vzal si mě i přes tyhle nápady... Ale turistika a příroda vše vynahradil... Jen mně zůstalo smutno z těch mých retro výletů

Šárka - Smutno

4. 8. 2022 20:26

Teď jste mi vyrazili dech. V hotelu Skalíkova louka jsem byla jako malá holka a rodiči na 14denni dovolené (polovina 80.let). Bazén funkční, krásné prostředí, moje mamka tam tehdy vyhrála turnaj v ruských kuželkach. A louka to tedy byla, plná krásných motýlů. Na co jsme.leta s úsměvem vzpomínali, byly knedlíky. Vařili tam tehdy výborně, ale houskové knedlíky se kuchaři povedly šedivé . I se přišel z kuchyně omluvit, že je neumí a asi divná mouka

Petra vazanska - Beskydy

11. 7. 2022 20:28

Ahoj dekuji za pekny clanek, jeste ppred 10 lety jsem tam byla a vedl to tam nejaky pan, dali jsme si tam kofolu. Byl tam pekny binec ale ta priroda...strasne mi chybi toto misto. Chtela jsem tam jet pristi leto ale vidim ze ubytovani uz je zruseno. Muj bratranec ma chatku na prostredni becve. Dalo se na Skalikovu louku dojit. Krasny vylet. Ale prekvapily me historicke fotky jak hezky bylo misto opecovavano a taky i ty zahradky, uz chapu ze se tomu rikalo louka.

Jiří Blažek - hotel Zaoral

21. 2. 2022 13:54

Na hotell Zaoral jezdila ještě moje máma a táta za svobodna, táta miloval Beskydy, byli jsme ze Zlína. . Pak jsme se narodili my, brácha a já a byli jsme s rodičema na tom samém hotelu, několikrát, ale už se jmenoval Horal.
S přehrahou Šance zmizel ze světa a tak mi zůstaly jen vzpomínky a pár fotografií na naše nádherné dětství.

Viktor - Smutný osud

13. 6. 2017 11:24

Na Skaličku se chodím koukat při každé návštěvě Beskyd. Funkční koupání si nepamatuji, ale čepované pivo a borůvkové knedlíky jsem si tam s chutí dával. V současnosti je mi z toho opravdu smutno, protože naše rodina má k tomuto místu velké citové vazby a mnoho vzpomínek.
Toto místo by se mělo zachránit, ale kde najít kontakt na skutečného majitele? V katastru jsem našel informace o nějaké paní ze Žižkova, o exekuci ale na stránkách nic zapsáno není.
Možná by stálo za to založit spolek za záchranu tohoto místa ?! :)

beskydskevzpominky.cz - Re: Smutný osud

13. 6. 2017 13:39

Zdravím,
současný stav je opravdu k pláči. Kdyby aspoň nezačali s tou rekonstrukcí, kterou nedokončili - tím je to horší. Funkční bazén už taky nepamatuji, ale mamka tu ledovou vodu v něm ještě zažila. Tohle místo má potenciál a o to větší škoda to je.
S vlastnictvím Skaličky, kdo ví, jak je to ve skutečnosti. Na katastru exekuční příkaz visel od roku 2015. Naposledy jsem se na katastr dívala 1.5.2017 a info o exekuci tam stále bylo zapsáno. Teď se dívám, že je tam už „jen“ zástavní právo smluvní. Třeba paní ze Žižkova začala své dluhy splácet. Lidí, kteří by Skaličku chtěli zachránit, bychom určitě našli více. Ale jak na to? Pořád je to něčí soukromý majetek a ani pořádně nevíme čí. Když se majitel nechce o svou nemovitost starat, my ho k tomu nemůžeme nutit. Kdyby chata byla třeba KČT, bylo by to jiné, ale takhle? Jestli chcete kontaktovat majitelku, tak jediné co mě napadá zkusit poslat dopis na adresu uvedenou v katastru (pakliže existuje, o čemž mám pochyby, stejně jako o nějaké zpětné vazbě z její strany).

Viktor - Re: Re: Smutný osud

29. 6. 2017 13:27

No, já jsem z Prahy, takže bych se na Žižkov mohl zajít podívat a minimálně bych zjistil, zda tam ta paní bydlí a pak by se vidělo..?!
Jestli něco zjistím, dám vědět :)

beskydskevzpominky.cz - Re: Re: Re: Smutný osud

12. 7. 2017 21:10

Jestli máte možnost a chuť se tam vypravit, tak Vám budu držet palce. Sama jsem zvědavá, jestli se Vám podaří něco zjistit. Určitě dejte vědět, i kdybyste nepochodil :)

Roman - Re: Re: Re: Smutný osud

15. 2. 2021 17:53

Dobrý den, chata mně zaujala nejen svým vzhledem, ale hlavně polohou v krásném prostředí. Trochu jsem se poptával a v současné době je prodávána za 13.000.000,-Kč, její stav je však bohužel k demolici. Velká škoda, ale její záchrana již asi není možná, nebo by byla velmi složitá, nákladná a s největší pravděpodobností nerentabilní.
Níže jsem četl komentář pana Viktora, který byl ochoten navštívit majitelku na Žižkově, ale asi to nedopadlo...
V každém případě pokud by měl někdo nápad jak chatu zachránit, mohl bych být, v rámci svých možností, nápomocen.

beskydskevzpominky.cz - Re: Re: Re: Re: Smutný osud

13. 3. 2021 21:52

Dobrý den,

to jste mi vyrazil dech, že cena zase o 2 miliony stoupla!!! To bych čekala všechno možné, ale to, že se cena za objekt k demolici ještě zvýší, to fakt ne. Každopádně, co já mám informace, které proběhly loni na facebooku, tak prý Skaličku už není možné zachránit. Takže gratuluji „paní ze Žižkova“, kam až situaci svou nenažraností nechala dospět. Snad je konečně spokojená. Bohužel Skalička není Libušín a tak je asi zkáza tohoto objektu definitivní.

Tomáš Petřík - Re: Re: Re: Re: Re: Smutný osud

20. 3. 2021 14:41

Kde jste ten inzerát našli?
Dekuji
Tomas.petrik7@gmail.com

beskydskevzpominky.cz - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Smutný osud

20. 3. 2021 15:00

Visí na sreality.cz:
https://www.sreality.cz/detail/prodej/dum/rodinny/prostredni-becva-prostredni-becva-/2133458524